De Weduwe draagt in zich twee personen: de vrouw zelf en haar ex-man, die begin de jaren negentig overleed. Omdat zij net voor zijn dood samen een volledig scenario voor drie romans over Vlaanderen hadden afgewerkt, besloot zij zichzelf als auteur Weduwe Oppermans te noemen.
Een Weduwe draagt in zich twee personen:
de vrouw zelf en haar overleden man.
Waarschijnlijk is dat niet de enige reden voor de naam. Volgens bronnen uit haar directe omgeving gaven haar ouders bij haar geboorte ergens tussen 1957 en 1961 — ze blijft altijd zeer discreet is over haar persoonlijk leven — de onvoorstelbare naam Schanulleke. Naar verluidt zou Willy Vandersteen in 1964 een bezoek aan de familie Oppermans hebben gebracht en daar de dochter ontmoet. De iconische pop uit de strip zou gemodelleerd zijn op het gelijkaardige speeltje van de Weduwe.
In 1990 verscheen haar eerste roman ‘Feestelijk vermoord’ en in 1998 de tweede ‘Gevallen stad’. Door allerlei omstandigheden zou het tot 2021 duren voor het derde deel ‘Zullen we zwijgen?’ klaar was. Niet dat de Weduwe ondertussen niks deed of schreef, integendeel. Het was twintig jaar lang keihard werken en vooral veel schrijven voor anderen over bijvoorbeeld seks, vakbonden, fertiliteit, nog eens seks, nog eens seks, nog meer fertiliteit, structuurplannen, een kaasmakerij en de Stad Gent.
Eind 2016 was de dochter Eva het wachten op de derde roman beu en stelde ze voor die zelf te schrijven, dan kon de trilogie eindelijk afgerond worden. Ze moest toch maar het bestaande scenario volgen. Ze hield vol en dankzij het verdoken mecenaat van Marie-Claire d’Outreville kon zij in 2021 het manuscript afwerken. Daarmee was de beoogde trilogie van de Weduwe af.
Omdat Eva haar eigen stempel op het boek had gedrukt, wou de Weduwe niet dat haar naam op de cover kwam. Het kostte heel wat overredingskracht, maar uiteindelijk zou Eva instemmen met het auteurschap.
Dankzij het verdoken mecenaat van Marie-Claire d’Outreville kon Eva in 2021 het manuscript van ‘Zullen we zwijgen?’ afwerken.